326 medailí za rok 2013 reprezentantů Sdružení sportovních svazů ČR

Reprezentanti Sdružení sportovních svazů ČR naplnili v loňském roce pokladnici českého sportu 326 medailemi

(PRAHA, 8. ledna 2014) – Vynikající sportovní bilancí za rok 2013 se může pyšnit Sdružení sportovních svazů České republiky. Ačkoliv hlavní náplní této organizace je především rozvoj amatérského sportu a každodenní klubová činnost téměř 630 000 členů, její zástupci si vedli mimořádně úspěšně i při reprezentaci České republiky na vrcholných mezinárodních soutěžích. Sportovci sedmnácti členských svazů Sdružení získali na mistrovství světa a Evropy, univerziádách či speciálních olympiádách v loňském roce 326 medailí (101 zlatých, 129 stříbrných, 96 bronzových)!

V porovnání s rokem 2012 tak přibylo ve sbírce plných 109 cenných kovů (9 zlatých, 69 stříbrných, 31 bronzových). Na této statistice se nejvýrazněji podíleli členové Ústředního automotoklubu ČR se 161 medailemi (50 – 67 – 44). Široké spektrum jejich činnosti zahrnuje dvanáct automobilových (mj. rallye, autokros, rallyekros, závody do vrchu, karting), pět motocyklových (silnice, motokros, enduro, sportovní mototuristika, trial) a čtyři nemotorové (mj. bikros, biketrial) disciplíny. K tradičním sběratelům medailí patřili rovněž členové Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska (12 – 13 – 12), Aeroklubu ČR (9 – 11 – 12), Svazu modelářů ČR (8 – 11 – 6), Českého kynologického svazu (6 – 2 – 2), Českého svazu biatlonu (4 – 4 – 1), Svazu českých potápěčů (3 – 3 – 5) a Svazu vodáků ČR (2 – 10 – 4).

Příprava talentované mládeže a státní reprezentace je limitována systémem přidělování dotací z ministerstva školství.  Velkou roli zde hrají počty medailí a finálová umístění z ME, MS a olympiád, podle nichž jsme i finančně odměňováni. Velkou výhodu zde proti nám mají olympijské sporty. Pouze reprezentanti v biatlonu, který je naším jediným olympijským sportem, jsou financováni ve zvýhodněném klíči.  Ostatní naše sportovní svazy si přípravu a zajištění státní reprezentace musí dofinancovat z vlastních  zdrojů  a  často si náklady hradí i samotní závodníci. Jen obtížně se nám tak daří vytvořit početnější základnu talentované mládeže, která by umožnila provést její kvalifikovaný výběr a zapojení do soutěžní činnosti,“ poukazuje Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů ČR, na systém, který znevýhodňuje členy druhé největší sportovní organizace v České republice.

Biatlonistům tleskal svět

Z hlediska nadcházejících Zimních olympijských her v Soči byly nepochybně nejvýznamnější aktivity Českého svazu biatlonu. Počátkem roku se jeho pořadatelskému týmu podařilo v Novém Městě na Moravě uspořádat za účasti 377 závodníků ze 43 zemí mimořádně zdařilé biatlonové mistrovství světa, které zahraniční experti označili za jedno z nejlepších v celé historii. Těšilo se navíc velkému zájmu diváků, kterých do Vysočina arény zavítalo 210 000.

Čeští reprezentanti zde dosáhli také na stupně vítězů – smíšená štafeta ve složení Veronika Vítková, Gabriela Soukalová. Jaroslav Soukup, Ondřej Moravec si doběhla pro senzační bronz. Moravec navíc skončil v individuálních závodech dvakrát těsně čtvrtý. V závěru sezony nadchla Soukalová ve Světovém poháru v Chanty Mansijsku zlatým hattrickem.

Činili se také hasiči. Ve francouzských Mylhúzách se uskutečnila jejich prestižní akce -XV. mezinárodní olympiáda CTIF (Mezinárodní technický výbor pro prevenci a hašení požárů) a XIX. mezinárodní olympiáda mladých hasičů v disciplínách CTIF. Ve vrcholných soutěžích profesionálních i dobrovolných hasičů, které se konají jednou za čtyři roky, dosáhli v konkurenci téměř 180 družstev z 26 zemí už tradičně výborných výsledků zástupci Sdružení hasičů, Čech, Moravy a Slezska. Jako nejpočetnější výprava ze všech navíc ziskem více než dvaceti medailí potvrdili svou příslušnost ke světové špičce.

Češi v Mylhúzách ovládli zejména běh na 100 metrů s překážkami – muži v něm obsadili první tři, ženy dokonce první čtyři místa! Olympijskými šampiony se stali Martin Lidmila a Petra Mifkovičová, stejně jako Michal Janda ve výstupu na cvičnou věž. Zlato ve štafetě vybojovaly ženy SDH Chválenice. V klasických disciplínách CTIF dobyla zlaté odznaky družstva mužů SDH Vlčnov M1SDH Frýdek i žen SDH Písková Lhota.

Univerziádní stupně vítězů

Naprázdno nevyšli ani vysokoškolští sportovci. Součástí české výpravy, která se v červenci zúčastnila 27. letní světové Univerziády v Kazani, byl osmnáctičlenný střelecký tým České asociace akademických technických sportů. V konkurenci 387 střelců ze 44 států si vedl velice dobře a ziskem pěti medailí (1 – 1 – 3) opět  potvrdil svůj vysoký výsledkový kredit z předchozích let. Ozdobou byli už tradičně brokaři - Tomáš Nýdrle si vystřílel titul ve skeetu. Na stříbro dosáhlo v trapu družstvo ve složení Sedláček, Dvořák, Přívara, o bronzové zápisy se postarali Jakub Tomeček ve skeetu, družstvo skeetařů Nýdrle, Tomeček, Novota a ve vzduchové pistoli Pavel Světlík.

Také na 26. zimní světové Univerziádě v Trentinu se univerzitní sportovci prosadili na medailové pozice. Dařilo se opět biatlonistům, kteří vybojovali čtyři cenné kovy – zlato na 12,5 km Jitka Landová, stříbro na 15 km Tomáš Krupčík a dva bronzy na 15 km Landová a smíšená štafeta Landová, Černá, Žák, Krupčík.

Přehled medailí české reprezentace v roce 2013:

Sportovní svaz Zlato Stříbro Bronz
Aeroklub ČR 9 11 12