Na hasičské olympiádě ve Francii

Na hasičské olympiádě ve Francii získali čeští reprezentanti  více než dvě desítky medailí!

(MYLHÚZY, PRAHA, 29. července 2013) - Ve francouzském městě Mylhúzy se uskutečnily dvě prestižní akce hasičů - XV. mezinárodní olympiáda CTIF (Mezinárodní technický výbor pro prevenci a hašení požárů) a XIX. mezinárodní olympiáda mladých hasičů v disciplínách CTIF. Ve vrcholných soutěžích profesionálních i dobrovolných hasičů, které se konají jednou za čtyři roky, dosáhli v konkurenci téměř 180 družstev z 26 zemí už tradičně vynikajících výsledků zástupci České republiky.

V Mylhúzách se soutěžilo v kategoriích dobrovolných i profesionálních hasičů v  disciplínách CTIF i v požárním sportu. Sešli se zde zástupci šestadvaceti států a Česká výprava byla ze všech nejpočetnější. V požárním sportu reprezentovalo Českou republiku šest družstev – jedno profesionálních hasičů, dvě dobrovolná a tři družstva žen. V klasických disciplínách se na start olympijského závodu postavilo v českých barvách třináct družstev.

„Ziskem více než dvaceti medailí navázali čeští reprezentanti na své úspěchy z poslední olympiády v Ostravě v roce 2009 a potvrdili svou příslušnost ke světové špičce. Ukazuje se, že požární sport má u nás mezi profesionálními i dobrovolnými hasiči velice vysokou úroveň,“ zhodnotil bohatou sbírku cenných kovů českých zástupců Jaroslav Salivar, náměstek starosty Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska a současně místopředseda Sdružení sportovních svazů ČR.

100 metrů s překážkami: triumf českých žen

V požárním sportu profesionálních hasičů se nejvíce dařilo Jakubu Pavlíčkovi, jenž vybojoval stříbrnou medaili v běhu na 100 m s překážkami, a Jakubu Pěknému, který stejný kov získal ve dvojboji. Celkově se český výběr profesionálních hasičů umístil na 5. místě.

V kategorii dobrovolných hasičů se čeští reprezentanti dočkali absolutního triumfu. V běhu na 100 ms překážkami obsadili všechny tři medailové pozice v pořadí Martin Lidmila, Petr Langer a Jan Vráblík. Olympijským vítězem ve výstupu na cvičnou věž se stal Michal Janda z týmu ČR B. Tento mladý a nadějný tým pak vybojoval i celkové prvenství před kolegy z týmu ČR A a německým celkem Lausitz. Nejúspěšnějším českým požárním sportovcem se stal Jan Vráblík, který kromě bronzu v běhu na100 m s překážkami dokázal vybojovat i stříbro ve dvojboji.

Mezi ženami se závod v požárním sportu zpočátku odehrával pod českou taktovkou, když v individuální disciplíně v běhu na 100 ms překážkami všechny čtyři finálové pozice obsadily 1. Petra Mifkovičová, 2. Klára Šenkyříková, 3. Monika Marešová a 4. Lenka Tomandlová. Pořadím družstev nakonec zamíchala štafeta na 4 x 100 m, kde se příliš nedařilo Ledenicím a v závěrečném účtování to znamenalo, že zlato si z Francie odvezly ženy SDH Chválenice, stříbro SDH Těškovice a bronz německý tým z týmu Mecklenburg – Vorpommern. SDH Ledenice obsadila až 4. místo.

Trojlístek zlatých odznaků

V klasických disciplínách CTIF se na start postavilo hned třináct českých družstev - z toho tři ženská. V olympijském závodu se bojovalo o zlatý, stříbrný a bronzový výkonnostní odznak. Nejlépe ze všech českých vyslanců se nakonec dařilo děvčatům ze SDH Písková Lhota, která si v kategorii ženy A zajistila zlatý výkonnostní odznak. Za nimi skončily ženy SDH Velké Meziříčí, jež získaly stříbrný odznak, a SDH Vlčnov s bronzovým odznakem.

V kategorii mužů byli z českých zástupců nejúspěšnější muži SDH Vlčnov M1SDH Frýdek, kteří vybojovali zlaté odznaky. Stříbro uhájily SDH Michálkovice, Písková Lhota a Ziboholavy, bronz připadl SDH Chlumec nad Cidlinou a Vlčnov M2. Své zastoupení měla Česká republika i v kategorii muži B nad 30 let. Zde si stříbrný odznak odváží SDH Vlčnov M3, bronzový SDH Skalice (Frýdek–Místek) a HZS Královéhradeckého kraje.

Chuť olympijských medailí okusili také reprezentanti české hasičské mládeže. V zastoupení 46 družstev dokázal smíšený tým SDH Poniklá z Libereckého kraje vybojovat bronz ve své kategorii. Napodobily jej i dívky SDH Písková Lhota ze Středočeského kraje, které skončily na stříbrném stupínku.

Nejúspěšnějším českým sborem se ve Francii stal SDH Písková Lhota, jenž dokázal získat nejen stříbrnou medaili v kategorii mladých hasičů, ale navíc zlatý výkonnostní odznak v kategorii žen A v klasických disciplínách.

Nejpočetnější zastoupení měl v Mylhúzách SDH Vlčnov ze Zlínského kraje, který rovněž v kategorii mužů A v klasických disciplínách vybojoval zlatý výkonnostní odznak a jeho členem je rovněž Jan Vráblík, který zářil v soutěži požárního sportu.

koordinátor organizační oblasti
e-mail: caitamlova@sporty-cz.cz