Úctyhodná bilance Sdružení sportovních svazů ČR v roce 2012

Sdružení sportovních svazů České republiky má za sebou velice úspěšný rok 2012. Organizace, která je u nás s téměř 620 000 členy druhým největším sportovním občanským sdružením, nejen rozšířila svou základnu, ale také mimořádně dobře hájila české barvy na vrcholných soutěžích. Reprezentanti sedmnácti členských sportovních svazů získali na mistrovství světa či Evropy 217 medailí (92 zlatých, 60 stříbrných, 65 bronzových)
– celkově o 90 více než v roce 2011!

Na oslnivé bilanci se nejvíc podílel Svaz vodáků ČR (32 – 6 – 10) především zásluhou raftařů, kteří zcela ovládli juniorské MS v Českém Vrbném a na přelomu srpna a září také seniorské ME pod přehradou na Lipně. K tradičním sběratelům cenných kovů patřili rovněž zástupci Ústředního automotoklubu ČR (19 – 20 – 19) a Svazu modelářů ČR (18 – 11 – 11).

„Na výsledky, kterých jsme dosáhli,  můžeme být právem hrdí. Vynikající reprezentace České republiky je nejen vrcholem snažení každého sportovce, ale také jedinečnou prezentací naší činnosti a současně i silnou motivací pro mladou generaci, aby starší vzory následovala. Je třeba poděkovat nejen reprezentantům, ale také jejich trenérům, vedoucím sportovních kolektivů, stovkám dobrovolných funkcionářů a pořadatelům soutěží. Bez jejich úsilí, nadšení, elánu a každodenní mravenčí práce bychom se neobešli,“ oceňuje předseda Sdružení sportovních svazů ČR Zdeněk Ertl

Tituly světových a evropských šampionů se pyšní také zástupci Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, kteří byli druhou nejúspěšnější výpravou na premiérovém MS v Plovdivu (3 – 6 – 1), i České asociace akademických technických sportů na akademických MS ve střelbě (1 – 2 – 2) a přičiněním studentů VŠB Ostrava i v požárním sportu (2 – 2 – 0). Zlato pro Aeroklub ČR vybojoval Michal Čechmánek na MS v letecké akrobacii kluzáků a pro Svaz branně-technických sportů ČR je vystřílelo družstvo brokařů.

Také členové Českého i Moravsko-slezského svazu kynologů, Svazu záchranných brigád kynologů ČR a Svazu českých potápěčů dokazovali, že patří k absolutní světové elitě.

Biatlonový šampionát v Novém Městě na Moravě

Jediným olympijským sportem, který je členem Sdružení sportovních svazů ČR, je biatlon. Na prudký nárůst mezinárodní popularity tohoto odvětví včas zareagoval sportovně i organizačně také Český svaz biatlonu. Loni se v Novém Městě na Moravě uskutečnil po jednatřiceti letech opět na českém území závod Světového poháru – předtím se naposledy jel v roce 1981 v Jáchymově. Letos se v Novém Městě na Moravě (7. – 17. února) bude dokonce konat mistrovství světa mužů a žen.

„Biatlon se stal v Evropě jedním z nejatraktivnějším zimních sportů a jsme rádi, že jsme tento trend zachytili i my. Navíc v této sezoně zaznamenala česká špička výkonnostní vzestup a momentálně máme hned několik závodníků, kteří útočí na stupně vítězů ve Světovém poháru – především Moravec, Šlesingr, Soukalová a Vítková. Věřím, že nadcházející světový šampionát bude nejen přehlídkou vrcholných výkonů, ale i tradiční výborné české organizace, a stane se dalším impulzem pro rozvoj této disciplíny,“ přeje si Zdeněk Ertl.

Zatím nenaplněná jednota českého sportu

Jedním z hlavních úkolů Sdružení sportovních svazů ČR v uplynulém roce bylo zajištění prostředků na dofinancování činnosti členských svazů. Stejně jako ostatní sportovní instituce v zemi musí i sdružení po ztrátě společnosti Sazka a odvodů z loterií řešit dopady stále nižší ekonomické podpory státu na sportovní činnost, zejména mládeže. Proto se sdružení také aktivně zapojilo do transformačního procesu, jehož cílem má být sjednocení všech sportovních subjektů u nás pod hlavičkou Českého olympijského výboru.

„Volby nového vedení i výkonného výboru Českého olympijského výboru 1. listopadu 2012 však toto očekávání nesplnily. Tradiční organizace s milionovou členskou základnou jako Sokol, Orel, Autoklub ČR a také  Asociace sportu pro všechny či Asociace tělovýchovných jednot a klubů zde nemají žádného zástupce. Figurují tam v převážné míře pouze představitelé svazů ČSTV. Za těchto okolností nemůže Český olympijský výbor integrující roli převzít. S jeho představiteli jsme však v kontaktu, připraveni jednat a spolupracovat při dalších krocích zohledňujících reálné zastoupení jednotlivých sportovních subjektů,“ říká Zdeněk Ertl, jenž byl loni 21. listopadu jako jediný kandidát potřetí za sebou zvolen předsedou Sdružení sportovních svazů ČR – v čele této organizace tak stojí od 1. ledna 2003.

Přehled medailí české reprezentace v roce 2012 (MS a ME):
Sportovní svaz
Aeroklub ČR 1 0 3