Sdružení Sportovních svazů ČR přispělo v minulém roce českému sportu 225 medailemi

Sdružení Sportovních svazů ČR přispělo v minulém roce českému sportu 225 medailemi z vrcholných soutěží

(PRAHA, 15. ledna 2015) – Tradičně bohatou medailovou sklizní se pyšní také za rok 2014 Sdružení sportovních svazů České republiky. Reprezentanti, zastoupení v sedmnácti členských svazech druhé největší tuzemské sportovní organizace o počtu 630 000 členů, získali loni na olympijských hrách, mistrovstvích světa a Evropy i dalších vrcholných mezinárodních soutěžích 225 medailí (83 zlatých – 80 stříbrných – 62 bronzových).

„Tato bilance nás těší o to víc, že hlavní náplní ani cílem naší práce není špičkový profesionální sport, ale především každodenní klubová činnost a rozvoj volnočasových a mládežnických sportovních aktivit. Těchto výsledků jsme dosáhli navzdory stále se snižujícím finančním prostředkům, které se nám jen obtížně daří obstarávat. Téměř všechny naše sportovní svazy si přípravu a zajištění státní reprezentace musejí dofinancovat z vlastních  zdrojů a často si náklady hradí i samotní závodníci.Přesto stále dokážeme získávat cenné kovy a také pořádat na nejrůznějších úrovních mnoho sportovních akcí. Za to patří velký dík a uznání všem našim obětavým členům, trenérům, cvičitelům, instruktorům i funkcionářům,“ říká Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů ČR.

Historický biatlonový zápis

Největších úspěchů v uplynulém roce dosáhl Český svaz biatlonu, jehož reprezentanti se na Zimních olympijských hrách v Soči postarali o historický medailový zápis. Ondřej Moravec, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Veronika Vítková tam vybojovali nejen premiérové umístění na stupních vítězů, ale pro českou výpravu nasbírali rekordních pět medailí (0 – 3 – 2)!

A že jim ruská půda svědčila, dokázali čeští závodníci i na na mistrovství světa v letním biatlonu v Ťumeni. Tam jejich medailová kolekce čítala sedm kovů – z toho pět zlatých!  Seniorský primát ve sprintu si připsal Ondřej Moravec a stejný triumf zopakovala i smíšená štafeta ve složení Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Ondřej Moravec a Michal Šlesingr a navíc v závodě, který byl nazván Memoriálem Václava Fiřtíka. Mezi juniory Tomáš Vojík, jenž dvě individuální zlaté medaile doplnil ještě titulem ze smíšené štafety s Jessikou Jislovou, Kristýnou Černou a Adamem Václavíkem

Bohaté sbírky akademiků a vodáků

Na sportovní střelbu jako olympijský sport se zaměřuje také Česká asociace akademických technických sportů. Na říjnovém akademickém mistrovství světa ve Spojených arabských emirátech si tituly vystříleli ve skeetu Daniel Herberger a ve vzduchové pušce Nikola Mazurová, která navíc ještě trefila v dalších soutěžích třikrát stříbro.

Na pětačtyřicet medailí (15 – 20 – 10) dosáhli zástupci Svazu vodáků České republiky. Především raftaři, kteří patří k absolutní mezinárodní špičce, dominovali na červencovém evropském šampionátu v Čunovu mezi seniory i juniory (12 – 12 – 7) a stali se jednoznačně nejúspěšnější výpravou. Také z říjnového mistrovství světa dospělých v Brazílii se vraceli se třemi tituly, osmi druhými a třemi třetími místy.

Hasiči zlatými sběrateli i výbornými organizátory

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska eviduje více než 363 000 členů a polovina z nich se v obcích a městech věnuje požárnímu sportu. Ve všech věkových kategoriích patří reprezentanti tohoto svazu k nejlepším na světě. V minulém roce se však hasiči ukázali rovněž jako výborní organizátoři, když v červenci uspořádali ve Svitavách mistrovství světa dorostu a juniorů do 23 let v požárním sportu. V domácích podmínkách se v mimořádném světle představili právě mladí čeští reprezentanti, kteří zkompletovali unikátní sbírku čtyřiadvaceti medailí (8 – 8 – 8) a překonali hned několik světových rekordů.

Vysokou úroveň si při zahraničních měřeních udržují dlouhodobě rovněž členové Aeroklubu České republiky. V letecké akrobacii, parašutismu i letecké rally si opět připsali osm prvenství na světových šampionátech. Medaile pravidelně vozí i členové Ústředního automotoklubu ČR, modeláři, kynologové a potápěči

PŘEHLED VÝSLEDKŮ REPREZENTACE V ROCE 2014

SPORTOVNÍ SVAZ

ZLATO